Logga

Svenska Brottningsförbundet

Swedish Wrestling Federation

Fédération Suédoise de Lutte

IK Sparta favorit i 88:e A-fyrstadsfinalen

A-fyrstads är svensk brottnings mest traditionsrika brottningstävling. Den instiftades 1928. Upphovsman var den legendariske sportjournalisten Bengt Ahlbom, som på den tiden var sekreterare i Svenska Brottningsförbundet.

På lördag 7 dec. avgörs den 88:e finalen i A-fyrstads på Exercishuset på Heden i Göteborg. Deltagande lag är BK Ore från Vinslöv, IK Sparta från Malmö, Varbergs Bois samt Örgryte IS, som är arrangör.

Två finaler avgjordes 1928 och samma var fallet år 2000, året efter millennieskiftet. Örgryte IS startar nu för 31:a gången. Man har tagit 14 segrar. IK Sparta är med för 11:e gången och vann finalen i Baltiska hallen i Malmö förra året. BK Ore gör sin 7:e start och har en seger medan Varbergs Bois, som nu är med för 6:e gången, bara har två 3:e-placeringar som bäst.

                                            25.000 kr i 1:a pris.

Segrande lag vid årets A-fyrstadsfinal premieras med 25,000 kr av Svenska Brottningsförbundet. Matchordningen på lördag:

                      IK Sparta – BK Ore

                      Örgryte IS – Varbergs Bois

                      Varbergs Bois – IK Sparta

                      Örgryte IS – BK Ore

                      Varbergs Bois – BK Ore

                      Örgryte IS – IK Sparta

Finalmatchen blir säkert avgörande. Sparta vann förra året och blev bästa klubb vid SM i Kiruna i våras. I sitt lag har man landslagsmännen Robert Rosengren i 74 kg, Jim Pettersson i 84 kg och Fredrik Schön i 96 kg. Dessutom Mathias Hagdahl i 60 kg, som tog brons vid SM.

Man har ett överflöd av brottare. Frågan är om Zakarias Tallroth i 74 kg och Tobias Kvarnmark i 84 kg får plats.

Örgrytes stora namn är givetvis OS-bronsmedaljören Johan Eurén i tungvikt. Man har dessutom Danielo Di Feola i 66 kg och 39-årige Patrik Lundh i 60 kg. Frågan är emellertid om det räcker mot Spartas stjärngäng.

                                            Jörgen Olsson på Fyrstadsmedaljen

Sedan 1947 präglas en fyrstadsmedalj med nunan av någon känd brottningsprofil. I år är det Jörgen Olsson, som pryder Fyrstadsmedaljen, som delas ut till alla brottare, ledare och domare som medverkar i Fyrstads.

Jörgen Olssons främsta merit kom vid EM i Istanbul 1993 då han blev mästare.

                                                                 ./.

Artikeln inlagd 2013-12-03 01:00:00 av ÖE
och ändrades senast 2013-12-04 12:08:28 av ÖE.