Åke Nordström, Skärholmen avled 24 januari, Han blev 60 år, Han var född i Husum. Närmast sörjande är f.d. makan Stine, sonen Victor med sambo Ranja, brodern Dick med familj, samtliga Stockholm, samt 93-årige fadern Sven Nordström, Husum.

Åke Nordström brottades i ungdomen för Husums IF utan några större framgångar men som ledare och innovatör för brottningssporten kom han att bli en portalfigur för den sport han älskade över allt annat.

Han gick på idrottslärarutbildning på GIH i Stockholm 1973-75 och blev direkt efter examen anställd som utbildningskonsulent på Svenska Brottningsförbundet, en tjänst som han innehade till 1980. 1979 blev han invald i förbundsstyrelsen där han var vice ordförande 1984-87.

Åke Nordström satt i förbundets utbildningskommitté 1983-84 och var dess ordförande 1986-87 Han var utbildningsansvarig i Stockholms Brottningsförbund 1981-86 och ordförande i Spårvägens BK 1989-91.

I ett 10-tal år var Åke Nordström ordförande i VM-klubbens (svensk brottnings sponsorklubb) valberedning innan han vid fjolårets årsmöte blev invald i styrelsen.

Med sina ingående kunskaper om kroppens anatomi och muskelfunktioner utformade Åke Nordström mot slutet av 70-talet och under 80-talet i samarbete med bl.a. blivande förbundskaptenen Jan ”Pyrre” Nyberg en instruktionsbilaga för olika grepp som publicerades i varje nummer av Tidningen Brottning.

Nordströms största avtryck blev emellertid häftet med ett 100-tal parövningar i samarbete med Sören Claeson, Lidköping (OS-bronsmedaljör 1984). Övningarna var inte relaterade till brottning, vilket innebar att häftet, som var tryckt i färg, blev mycket efterfrågat av ett stort antal andra idrottsförbund.

1992 startade Åke Nordström företaget Pro-Gruppen, ett företag som rörde sig om fastighetsunderhåll, städ- och hygienprodukter m.m. Företaget hade bl.a. kontrakt med ett flertal sjukhus och stora företag. Som mest hade Pro-Gruppen 25 anställda med bl.a. landslagsbrottarna Lars-Erik Skiöld och Lasse Malmkvist.

Som person var Åke Nordström uppskattad i alla läger, en empatisk och vänsäll människa.

                                                                                                             Thure Petersson.                                                                                                          VM-klubben

Artikeln inlagd 2013-01-27 15:04:21 av ÖE