Har 52 år bakom sig inom brottningen! Sedan den 1 nov. 2012 är Christer Persson förbundschef inom Svenska Brottningsförbundet. Det var rätt man på rätt plats. Imorgon lördag firar han sin 60-årsdag i hemstaden Västerås. Han har 52 år bakom sig inom brottningssporten.

Hur började det?

-          Jag hade just börjat 2:a klass i skolan, berättar Christer. Jag var en liten tjockis med bilringar runt magen. Jag blev mobbad av mina klasskompisar.

Christer skämdes och klagade sin nöd för pappa Rune. Tillsammans tittade de en höstkväll 1961 igenom telefonkatalogen för Västerås och letade efter en lämplig idrottsförening att vända sig till, de valde Brottningsklubben.

 

                      Klubbmästare 1963

Redan på den tiden hade Västerås BK i organiserad form börjat ta hand om smågrabbar som ville lära sig brottas. Christer var välkommen i knattegänget.

Christer berättar.

-          1963 när jag var 10 år vann jag klubbmästerskapet och fick i pris en sockerskål med kopparfärg som jag fortfarande har kvar.

Christer var aktiv fram till 1983. Han vann USM i 75-kg-klassen i g-r stil 1971 efter att ha brottats oavgjort mot Leo Mylläri. Det blev tre silver vid JSM, ett i fri stil 1973 och två i antika stilen 1972 och 1973. Då gick Christer i 81-kg-klassen.

-          1977 tvingades jag operera vänsterknäet två ggr och slutade i praktiken att tävla, säger Christer.

                     Seger i A-Fyrstads 1980

1980 fick Christer hoppa in i 82-kg-klassen vid A-Fyrstads i Lidköping. Mot alla odds tog Västerås hem totalsegern.

Christer gick sin sista match på 30-årsdagen 1983.

-          Västerås hade seriematch mot Spårvägen och jag fick hoppa in i tungvikt som ersättare för skadade Lasse Gustafsson, minns Christer. Jag fick möta Frank Andersson och bjöds på några ordentliga flygturer innan matchen var över.

 

Familj: Hustru Susanne, barnen Åsa, 27, och Dan, 21. Bonusbarnen Sofia, 28, samt tvillingarna Johan och Daniel, 15, som båda brottas.

 

Utbildning: Efter högstadiet blev det gymnasieutbildning för förberedande polisaspiranter.

Men Christer skippade planerna på att bli polis. Värnplikten kom emellan och istället gick han på Bosöns idrottsfolkhögskola 1972-73.

 

                      Rapportör vid EM i Västerås 1968

Christer Perssons första stora uppdrag var vid EM i Västerås 1968. 14-åringen anförtroddes uppdraget att meddela alla resultat till pressrummet så fort matcherna var klara. Det var bara början.

 

I början av 80-talet efterträdde han Börje ”Osten” Sjöberg, Arboga, som ordförande i Västmanlands Brottningsförbund. 1983 efterträdde han pappa Rune som ordförande i Västerås BK och innehade den posten till 1992. På den tiden arrangerade ju klubben en av Sveriges största internationella turneringar – Mälarcupen. Dessutom hade Christer varit konsulent i klubben sedan början av 80-talet.

 

1985-1988 ingick Christer i FILA:s kommitté för kvinnlig brottning. Han satt i förbundets ungdomskommitté 1984-1988 och i tävlingskommittén 1984-1990.

 

                      Avgick efter Pelles kritik

Christer blev invald i Svenska Brottningsförbundets styrelse 1995 men när dåvarande ordföranden Pelle Svensson mitt under OS i Atlanta kritiserade förbundskaptenen Leo Mylläri avgick Christer tillsammans med Bo Eliaeson, Göteborg, och Jan Torsell, Lidköping.

 

Men Christer kom igen. Efter turbulens i styrelsen utsågs han till tävlingsledare för VM i Gävle 1998, en uppgift som han fick mycket beröm för.

 

1999 blev Christer åter invald som styrelseledamot nu med Britt Solberg som ordförande.

Två år senare, 2001, tackade han nej till en ny mandatperiod.

-          Då var det turbulens i styrelsen med sju nyvalda och ingen anställd.

 

                     Blev adjungerad i styrelsen

2010 ingick Christer i SBF:s valberedning och blev vid julen 2011 adjungerad i styrelsen sedan Claes Eriksson avgått som ordförande.

 

Vid årsmötet våren 2012 blev Christer invald i styrelsen och när det gällde att tillsätta en ny förbundschef sökte Christer tjänsten och fick den.

-          Det blir runt 50-60 timmar i veckan som jag lägger ned på förbundsjobbet, som innebär att man alltid skall vara tillgänglig.

Christer fortsätter:

-          Jag ser positivt på brottningens framtid, framförallt IOC:s beslut att vår sport får vara kvar som olympisk idrott.

 

                     Har haft många järn i elden

Förutom jobbet med brottningen har Christer Persson haft många strängar på sin lyra. Hör bara:

-          Han har haft ansvaret för Västerås Marknad sedan 1983. Nu är det sonen Dan som sköter det.

-          Har skött Västerås City Festival sedan 1993. Köpte Festivalbolaget 1998. Numera konsult.

-          Marknadsansvarig för Kiviks Marknad sedan 2008. Numera konsult åt sonen Dan.

-          Höll i Svenska Brottningsförbundets 100-årsjubiléum i Västerås 2009 tillsammans med Kurth-Åke Franzén, Kalmar, och Thure Petersson, Tyresö.

                                           

                     Dramatik vid EM 1969

Det blev dramatik vid EM i Modena i Italien 1969. Den svenska truppen och supporterskaran bodde vid badorten Rimini. Modena låg 16 mil in i landet. Med fanns de båda 15-åriga kompisarna Christer Persson och Roger Öberg, Spårvägen.

 

Jan Karlsson och turken Sirri Acar hade åkt ut i samma omgång i 74-kg-klassen. De trodde att de var utslagna. Jan Karlsson låg på playan i Rimini, då det plötsligt ringde på svenskarnas hotell. Den enda i svensklägret som var inne var Christers två år äldre syster Kicki. Hon fick beskedet att Jan Karlsson inom två timmar skulle gå en bronsmatch mot turken. Kicki sprang ner till stranden, fick tag på Janne och pappa Rune.

 

Rune var en handlingskraftig man. Han hyrde en bil. Janne satte på sig tredubbla lager med träningsoveraller för det skulle ju bli invägning före bronsmatchen.

-          Pappa satte på värmen för fullt i bilen medan jag och Roger satt och svettades för fullt i baksätet.

Framme i Modena blev det vägning. Janne vägde 1 hg under 74-kg-gränsen. Sirri Acar vägde

1 hg över. Det blev ingen match. Jan Karlsson fick bronsmedaljen utan match.

-          Den bilfärden glömmer jag aldrig, säger Christer.

 

                     Är intresserad av bandy 

Har Christer några andra intressen?

-          Ja, jag gillar bandy. Min syster Kickis 27-årige son Tobias, spelar numera i Västerås BK efter några år i Ryssland. Hoppas han kommer med i VM-laget.

 

Imorgon lördag fyller denne brottningssportens ledareprofil 60 år. Hela Brottar-Sverige lyfter på hatten och gratulerar.

                                                                                                             Thure Petersson.

Artikeln inlagd 2013-11-15 06:24:37 av ÖE
och ändrades senast 2013-11-15 06:24:39 av ÖE.